Als het om data gaat denk je vaak aan de snelheid waarmee je erbij kan en niet aan hoe veilig je data staat weggeschreven. Met foto’s (en andere belangrijke data) wil ik het zekere nemen. Een externe-hardeschijf die snel is én die alles veilig wegzet, er blijven dan verschillende mogelijkheden over. Als eerste een externe-schijf die draait op met behulp van SolidStateDrives (SSDs) en dus geen draaiende delen heeft. Ten tweede een externe-hardeschijf op basis van RAID-1 (twee hardeschijven die de zelfde data bevatten in één apparaat maar wel gekoppeld zijn vaak). En als laatste apparaten zoals die van een bedrijf genaamd Drobo.

Over Drobo, de techniek en de mini.

Het bedrijf heeft een eigen “variant” op RAID gemaakt, het zogenaamde “Beyond-Raid”, waarbij je verschillende schijven kan combineren. Hierbij maakt het model, de opslagcapaciteit en snelheid niet uit. Wel is het aan te raden om gelijkwaardige schijven te gebruiken op gebied van snelheid voor een betere performance. In een Drobo kan je dus naar hartelust schijven plaatsen. De Drobo maakt van deze schijven zelf een virtuele-schijf waarbij de data over alle hardeschijven verdeeld is. Hierbij houdt het apparaat rekening met het feit dat er een hardeschijf op elk willekeurig moment het kan begeven en staat er op de overige hardeschijven een backup. Uiteindelijk zonder in moeilijke termen te praten komt het er op neer dat er gewoon een hardeschijf kapot kan gaan zonder dat ik data verlies. Een heerlijk veilig gevoel! Het enige nadeel is dat als ik de schijven in een ander apparaat wil uitlezen dit niet gaat in verband met de “Beyond-Raid” techniek die Drobo eigen is… Een gesloten systeem heeft zijn nadelen dus.

Wat is nu de Drobo-Mini? Het is een kleine vierkante behuizing welke heel basis en zonder poespas uitgevoerd is, geen onnodige knoppen en weet ik het. Aan de voorzijde is er een glanzende klep welke de harde schijven afdekt (deze kan niet op slot gedaan worden) en kan gemakkelijk met de vingers er af gehaald worden. De rest van het apparaat is mat zwart. Naast de klep zitten rond om een viertal ledstrips welke de gezondheid van de des betreffende schijf aangeeft. Aan de onderzijde is er een power, activiteit en capaciteit weergave. Achter de klep zitten een viertal “hot-swappable” drives. Deze kan je terwijl het apparaat aan vervangen mocht dat nodig zijn en zonder gereedschap! Het beestje eet vrijwel alle standaard SATA laptopschijven met een maximale dikte van 12,5mm. Dit betekent dat je vandaag de dag maximaal vier schijven van 1,5tb elk in de Drobo-Mini kan plaatsen. Wellicht wordt dit enkel nog maar groter in de toekomst.

Drobo1

De achterzijde is net zo simpel uitgevoerd als de voorzijde. Een power-plug (met led indicatie), twee Thunderbolt aansluiten (als Apple gebruiker kan je deze gebruiken en zogenaamd “daisy-chainen” met andere Thunderbolt of Displayport apparaten), en een USB3.0 aansluiting. Verder zijn er aan weerszijde nog twee fans geplaatst om het geheel te koelen.

Wil je nog meer performance uit je Drobo-Mini persen of werk je met heel veel kleine files en wil je een snelle-buffer plaatsen? Dat kan ze hebben namelijk ruimte gemaakt aan de onderkant van het apparaat om een kleine mSATA SSD-schijf te plaatsen. Deze zou het geheel nog sneller moeten maken! Hoewel ik het voor mijn gebruik niet nodig heb en ik betwijfel of andere het wel nodig hebben is het een leuke feature.

Drobo2

In de praktijk.

In de praktijk is het in het kort een heerlijk apparaat. Ik maak mij geen zorgen om mijn data (wel heb ik een back-up van de Drobo-Mini mocht deze met inhoud en al sneuvelen, gestolen worden of iets dergelijks) en kan hier met meer dan genoeg snelheid bij. Momenteel zitten er drie Hitachi hardeschijven in van 1tb welke op 7200rpm draaien hierdoor haal ik niet alles uit de Drobo-Mini maar behaal ik toch zo’n 125-150mb/s met zowel het lezen als schrijven van data.

Als fotograaf werk ik voornamelijk met relatief kleine bestanden van 30-40mb stuk. Een vierde schijf zou de snelheid tot zo’n maximaal 200mb/s kunnen opschroeven. Dit is meer dan genoeg voor Fotografie doeleinden. Met videografie houd ik mij niet erg bezig maar zo nu en dan GoPro clips verwerken op 1080P is geen probleem.

In het begin vond ik dat de LEDs aan de voorzijde erg fel waren gelukkig kwam ik er vrij snel achter dat dit via het beheer programma, het zogenaamde Drobo Dashboard, makkelijk aan te passen is. Het programma geeft heel veel inzicht in het apparaat en je kan elke schijf apart onder de loep nemen. Het kan zelfs belangrijke berichten, over je hardeschijven bijvoorbeeld, naar je emailen als je dat wilt. Dus stel er gaat één van de hardeschijven defect dan krijg ik vrijwel instant een email binnen waar in de situatie staat omschreven en wat ik er aan kan en zou moeten doen.

Schermafbeelding 2014-04-15 om 20.51.02

Conclusie.

Het is een bittere pil in aanschaf maar niet per sé duurder dan andere oplossingen welke werken via Thunderbolt (en/of USB3.0) die enige vorm van backup en een hoge snelheid bieden. Het apparaatje is erg klein, stil en snel. Het past netjes onder mijn monitor valt vrijwel niet op doordat ik de LEDs gedimd heb. Je hoort de fans zacht draaien tenzij je echt langdurig data verzet dan zijn ze wel goed hoorbaar. Zit je te kijken naar een goede oplossing voor je data? Wellicht is dit een oplossing. Hoewel er natuurlijk altijd haken en ogen aan een product zitten ben ik tevreden over de Drobo-Mini en is mijn data voor mijn gevoel veilig.