Voor een hoop (portret) fotografen is een 85mm f1.8 of f1.4 objectief een vast onderdeel van hun uitrusting, dit is voor mij niet anders. Het is een fantastisch brandpuntsafstand met een mooi groot diafragma om je onderwerp te kunnen isoleren van de achtergrond.  Er zijn verschillende mogelijkheden voor Nikon gebruikers zoals ik, dus waarom heb ik gekozen voor die van Sigma? De Sigma 85mm f1.4 EX DG HSM voluit.

De lens zelf

Qua uiterlijk is het een vrij basic lens. Een groot voor element, een groot achter element en daar tussen is het vrijwel geheel zwart. Er zijn enkele goudkleurige accenten aangebracht om de lens als EX (Sigma’s professionele lijn) te differentiëren. Als gebruiker krijg je door een klein venstertje de focus afstand te zien met daarbij voor f16 de scheptediepte, vrij summier.  De lens voelt vrij fors aan en dat komt door de hoeveelheid glas die er in zit.

Verder bevat de lens een stevige AF/MF schakelaar aan diens linkerzijde, voor als je zelf wilt focussen. Natuurlijk heb je dankzij de HSM motor ten alle tijde een verbeter mogelijkheid om de autofocus indien nodig te corrigeren. Hiervoor heb je een mooie gedempte focus ring ter beschikking welke erg goed aanvoelt. Om lens schittering en dergelijke te voorkomen is er een gigantische zonnekap te plaatsen voor op de lens, deze beschermt tegelijkertijd de lens. Zoals je ziet aan de krasjes doet deze dat bij mij goed en het glaswerk van de lens ziet er na zo’n 2 jaar nog als nieuw uit. De lens zelf ziet er ook nog nog erg goed uit.

Sigma 85mm Review

De prestaties

Want dit is waar het omdraait bij een lens, de prestaties! Ik heb gekozen voor de Sigma in plaats van de Nikon vanwege deze prestaties en het kostenplaatje. De Sigma presteert vrijwel gelijk als de Nikon eigen 85mm f1.4G maar kost beduidend wat minder, bijna de helft om precies te zijn.

De schepte is meer dan toereikend wijd open, goed zelfs. Het is echter erg moeilijk om op f1.4 zo nauwkeurig te schieten dat precies hetgeen in focus is wat jij wilt hebben. Op twee meter afstand is de scheptediepte zo’n 2cm voor en achter het onderwerp waar je op focust. Dit is een erg kleine marge, zeker tijdens een ceremonie of evenement. Bij portretten is het geen probleem mits je rekening er mee houdt dat beide ogen in focus zijn. Om deze reden schiet ik vaak iets afgestopt naar f2, dit geeft op die afstand net wat meer speelruimte.

Bruiloft Jasper en Imke

Chromatische aberratie is wel zo nu en dan aanwezig maar ik heb het nog nooit als ernstig ervaren… De meeste lenzen vertonen dit en zo ook de Sigma. Wel is het dat bij wijde diafragma’s deze aberraties beter zichtbaar worden dan wat afgestopt, dit is gelukkig goed op te lossen in je nabewerking.

Waar de Sigma het wel laat afweten is met tegenlicht, de Nikon heeft een iets betere coating die zorgt voor net dat beetje meer contrast en kleur als je tegen het (zon)licht in schiet op bijna wijd-open diafragma’s… Niet dat de Sigma slecht is maar ik heb voorbeelden gezien waarin de Nikon het won van de Sigma. Op de foto’s hieronder is te zien hoe de Sigma recht tegen het licht in presteert en er net schuin tegen in.

Keaton

Miriam en Mirjam

Focus

Vroegere Sigma lenzen hadden soms focus-problemen maar dit is bij de nieuwere (vaste brandpunt lenzen) niet meer het geval, althans bij mijn Sigma 85mm f1.4 niet. Deze focust erg goed in makkelijke maar ook moeilijke omstandigheden. Denk aan tegenlicht of donkerte. Dit ligt uiteraard ook aan de gebruikte camera. Een snelheidsmonster kan ik de lens echter niet noemen zoals een Nikon 24-70 of 70-200 f2.8 maar de lens is wel meer dan snel genoeg om op bruiloften, evenementen etc. de boel bij te houden.

Bokeh

Waar koop je een 85mm f1.4 lens voor? Voor de bokeh! Bokeh is vakjargon om te omschrijven hoe de onscherpte van de achtergrond en voorgrond neer gezet wordt. Dit is erg persoonlijk maar ik vind de Sigma 85mm f1.4 een mooie bokeh hebben. Op de onderstaande foto is een drukke jachthaven op de achtergrond te zien, niet de beste achtergrond maar toch heeft de Sigma er een relatief zachte achtergrond van gemaakt.

Lisanne en Niels

Waar lenzen vaker moeite mee hebben is de voorgrond onscherpte, deze lijkt vaak drukker of onrustiger. Hier laat de Sigma zich niet kennen en tekent deze de palen van het paalhoofd erg rustig en mooi.

Bruiloft Jasper en Imke

Conclusie

Ben ik blij met mijn Sigma 85mm f1.4? Zou ik andere ook dit objectief aanbevelen? Hier op kan ik volmondig ja antwoorden! Het objectief is een stevig, goed presterend alternatief voor de veel duurdere Nikon 85mm f1.4G. Hoe de Sigma zich weerhoudt tegenover de Nikon 85mm f1.8G durf ik niet te zeggen maar wil je op f1.4 kunnen schieten en autofocus hebben (op alle digitale Nikon bodies) zou ik kiezen voor de Sigma 85mm.

Zit deze standaard in mijn tas? Ja, het is zelfs de lens waar ik vaak naar terug pak om portretten mee te maken of onderwerpen te isoleren.